June 25, 2009

Masihkah Aku Disini

syukur ke hadrat ILAHI...masih diberikan kekeuatan untuk menulis walaupun idea tidak muncul-muncul walau dipaksa sehingga terpaksa meminta pendapat seorang insan yang bergelar sahabat. Masihkah aku disini adalah permintaan dia untuk ana menulis mengenai dirinya dan juga pandangan ana tentang dirinya.

Siapa sahaja pasti inginkan perubahan. Sesungguhnya hari ini seharusnya lebih baik dari semalam dan esok seharusnya lebih baik dari hari ini. Umat Islam akan sentiasa dalam kerugian andaikata keadaan berlaku sebaliknya. Secara jujurnya ana cukup mengagumi sahabat yang seorang ini, ana banyak belajar erti tabah dalam mengaharungi hidup ini dan juga makna bersyukur dengan apa yang diberikan oleh ALLAH S.W.T.

Mengaharungi dugaan yang telah diterima dengan hati yang redha bukanlah satu perkara yang semua orang boleh lakukan. Hakikatnya ramai yang tersungkur apabila menerima ujian. ALLAH berfirman dalam surah Al-Baqarah ayat 286 yang membawa maksud :

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. beri ma'aflah Kami; ampunilah Kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami, Maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."
( QS 2: 286 )


Sesungguhnya ALLAH maha mengetahui hambanya. Dia hanya memberi apa yang hambanya mampu. Walaupun kadangkala kita merasakan ujian itu cukup berat namun ingatlah wahai diri, itu semua tarbiyah dari ALLAH. Tinggikatkanlah tawwakal dalam dirimu. Pasti kebahagiaan akan memenuhi ruang hati.

قال الله تعالى في كتاب العزيز

...boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui.
( QS 2:216 )

Buat sahabatku yang disayangi, yakinlah sesungguhnya ALLAH sedang berbicara denganmu. ALLAH mengasihimu dengan tarbiyyah yang terus datang dariNYA. Bersyukurlah kerana dalam kesusahan yang dihadapi, pasti ada hikmah yang tidak ternilai. WAALLAHU A'LAM.

Buatmu teman :

Kadang-kadang ALLAH patahkan semangat kita untuk selamatkan jiwa kita, DIA patahkan hati kita untuk membuat kita lebih semangat. DIA memberi kita sakit supaya kita menjadi lebih kuat. DIA memberi kita kegagalan untuk membuat kita rendah diri. DIA menghantar kita penyakit supaya kita belajar menjaga diri sendiri. Kadang-kadang ALLAH mengambil segalanya dari kita supaya kita boleh belajar menghargai segala nikmat yang diberi olehNYA.

Kuhulurkan salam mujahadah buatmu teman. Takbir! ALLAHU AKBAR.

1 bunga:

Ibnurashidi said...

Assalamualaikum,

Salam ziarah dan berkunjung...

Apapun, semoga kamu terus tabah dan sabar mengharungi kehidupan seharian ya.

Ada kelapangan jemputlah ke blog utk pertukaran link dan pendapat.

http://www.faridrashidi.com

Post a Comment

Sampaikan kepadaku walau satu ayat.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More